امروز شنبه ۰۳/۲/۱

گزارش بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی فرش دستباف ایران

زمان: 1 تا 7 شهریور 1394
مکان: محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران

گزارش دوره:

افتتاحیه نمایشگاه بین المللی فرش

بیست و چهارمین نمایشگاه فرش دستباف ایران که بزرگترین نمایشگاه فرش دستباف جهان محسوب می شود با حضور شریعتمداری معاون اجرایی رئیس جمهور ، کارگر رئیس مرکز ملی فرش ایران ، افخمی معاون وزیر صنعت – معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران و هیات همراه در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران، یکم شهریور 1394 آغاز بکار نمودند.
آیین گشایش این نمایشگاه طی مراسمی با سخنرانی حمید کارگر رئیس مرکز ملی فرش ایران در سالن کنفرانس شماره یک نمایشگاه بین المللی تهران  برگزار شد. آقای کارگر در مراسم افتتاح نمایشگاه با اشاره به جایگاه والای فرش دستباف ایرانی به عنوان میراث گرانقدر فرهنگی و هنری گفت :با برنامه ریزی و نظارت صحیح باید همه برای حفظ و اعتلای این جایگاه بیش از پیش اهتمام کنیم.
وی با بیان اینکه امسال به صورت هدفمند از بازرگانان و تجار خارجی فرش برای شرکت در نمایشگاه دعوت شده اند ، گفت : اتحادیه ها و تشکل های فرش دستباف خریداران عمده فرش را در نقاط مختلف دنیا شناسایی و برای بازدید از نمایشگاه دعوت کرده اند.
کارگر افزود: در حاشیه نمایشگاه نشست های ویژه ای با موضوع اشنایی فرش دستباف ایران ، تسهیل صادرات فرش دستباف ، اشنایی کودکان با فرش دستباف ، اشنایی با فرایند تولید فرش دستباف ، اشنایی با چیدمان فرش و برگزار می شود.
کارگر افزود : با تاکید وزیر صنعت ، معدن و تجارت غرفه های فرش دستباف با هدف حمایت از فعالان این بخش با نرخ سال گذشته واگذار شد و نخستین بار یک سالن به عرضه تابلو فرش اختصاص داده شده است.
وی گفت : سالن های سه گانه 25 هم رایگان به گروه دانش اموختگان فرش تخصیص داده شده است ضمن اینکه دانشگاههای فعال در حوزه فرش و اتحادیه ها و تشکل های فرش هم محصولات خود را در این سالن ها ارائه می کنند .
کارگر همچنین از برگزاری پنجمین جشنواره فرش برتر در نمایشگاه فرش دستباف ایران خبر داد و افزود : برترین فرش های هر یک از تشکل ها و غرفه ها در سالن 27 نمایشگاه به داوری گذاشته و برترین فرش ضمن دریافت جایزه برای ترویج تولید بهینه معرفی می شود. کارگر در ادامه بیان کرد گفت : در نمایشگاه بیست و چهارم از دانشنامه مجازی فرش (ویکی فرش) رونمایی می شود و همزمان با برگزاری نمایشگاه کلیپ های 100 ثانیه ای که به زبان فارسی و انگلیسی تهیه شده است ، پیش از اکران فیلم های سینمایی در گروه سینمایی هنر و تجربه پخش می شود.
در ادامه مراسم، معاون اجرایی رییس جمهور در این نشست اهمیت حمایت بیشتر از معیشت بافندگان فرش را یادآور شد و با اشاره به تلاش های دولت در رفع تحریم های ظالمانه غرب علیه ایران در دو سال گذشته بیان کرد: موضوع معیشت بافندگان فرش دستباف به درون کشور برمی گردد و باید کاری کرد تا این قشر مظلوم از مواهب نهایی صادرات فرش بهره مند شوند.
معاون اجرایی رئیس جمهور با اشاره به نقوش و رنگ های زیبای روی پر پروانه که سبب می شود هر بیننده ای خالق این زیبایی را شکرگذار باشد، افزود: فقرش ایرانی نیز مانند پر پروانه است و هر بینده ای فرش ایرانی را می بیند که صنع بشر است در برابر بافنده آن سر تعظیم فرود می آورد. وی با بیان اینکه فرش هنری رحمانی است افزود: فرش ایرانی کاری جمعی است که در آن طراح و بافنده و نقاش و رنگرز و ... دست به دست هم داده اند تا این فرش را خلق کنند. در این هنر ـ صنعت هم بافنده و آنهایی که تار و پود فرش را در هم تنیده اند دخیل هستند هم آنهایی که نخ را رنگرزی کرده اند؛ هم آنهایی که قالی را می شویند دخیلند هم آنهایی که پنبه و ابریشم تولید می کنند.
قطب الدین صادقی استاد تئاتر دانشگاه تهران با اشاره به نمادهای گوناگون فرش ایرانی و بیان ترجمان آنها، فرش ایرانی را پرچم هویت، فرهنگ و تاریخ ایران نامید.
 
صادقی این هنر-صنعت را از دیگر هنرها کاربردی تر دانست و گفت: «هنر-صنعت فرش دستباف زندگی اقتصادی بسیاری از مردم را تأمین می کند. فرش در تمام زندگی مردم جایگاه بالایی دارد و در چادر، سفره، نمکدان، خورجین و کف پوش آنان دیده می شود. ابعاد وجودی فرش تمام سطوح جامعه را نه تنها مردم شهر بلکه عشایر و روستا نشینان را نیز در برگرفته است».
سیدرضا میرکریمی کارگردان فیلم فرش ایرانی نیز در این آیین، فرش را تنها باقی مانده فرهنگ اصیل ایرانی خواند و گفت: داستان فیلم یه حبه قند را بر اساس فرش دستباف ساخته ام. فرش ایرانی دارای اجزای متکثری است که در عین وحدت به یک اندیشه منتهی می شود. فیلم یه حبه قند نیز داستان خانواده ای است که هر عضو خانواده داستانی خاص خود دارد؛ اما در کل، همگی برای تعالی خانواده می کوشند.


فضای کلی نمایشگاه بین المللی فرش
در بیست و چهارمین نمایشگاه فرش دستباف ایران که به لحاظ کمی و کیفی رشد قابل ملاحظه ای نسبت به دوره های قبل داشت در فضایی بیش از 30 هزار متر مربع شامل بیش از 700 غرفه و شرکت تولیدی و صادراتی هنر- صنعت فرش دستباف کشور حضور و مشارکت داشتند و گنجینه‌ای از قالی دستباف، مهم‌ترین کالای فاخر ایرانی و آثار کم نظیر بافندگان و هنرمندان ایرانی را به نمایش گذاشتند.
حضور بیش از 60 نفر بازرگان خارجی، برگزاری نشست تخصصی با حضور تجار و بازرگانان ، نشست تخصصی آشنایی صادرکنندگان با خدمات صندوق ضمانت ایران، برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع های آشنایی با ویژگی های فرش ایرانی، چگونگی خرید و نگهداری فرش دستباف و آشنایی با چگونگی استفاده بهینه از فرش در چیدمان و سبک زندگی و نیز بافت زنده فرش، برخی از برنامه های جانبی بیست و چهارمین نمایشگاه فرش دستباف ایران بود.
در نمایشگاه فرش دستباف ایران؛ انواع فرش های دستباف مناطق مختلف ایران در اندازه ها و رنگ های مختلف، قالی و قالیچه، گلیم و تابلو فرش های مختلف در غرفه های متعدد عرضه شدند و فضایی بسیار متنوع و رنگارنگی را در معرض دید مخاطبان قرار دادند.
علاوه بر این، در محوطه داخلی سالن 27 نمایشگاه، 61 تخته فرش برتر و برگزیده در معرض دید بازدیدکنندگان و  داوران قرار گرفتند. از دیگر رویداد ها و برنامه های مهم در این سالن، نمایش فرآیند تولید فرش، برپایی غرفه ویژه نقاشی کودکان با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، رونمایی از دانشنامه آنلاین فرش (ویکی فرش)، برگزاری دوره های آموزشی  و برگزاری پنجمین جشنواره فرش برتر بود.
همچون دوره گذشته، امسال نیز برای حمایت از دانش آموختگان کارآفرین فرش، سالن 25 نمایشگاه به صورت رایگان در اختیار این گروه قرار گرفت. همچنین تشکل ها و دانشگاه های ارایه دهنده رشته فرش نیز از این امکان رایگان برای معرفی توانمندی های خود برخوردار شدند.


حضور اعضاء خوشه فرش دستبافت قم در نمایشگاه بین المللی فرش
ذینفعان خوشه فرش دستبافت قم اعم از تولیدکنندگان و صادر کنندگان  نیز همچون سال های گذشته با حضور فعال خود  95 غرفه از این نمایشگاه را با دستبافته های کرک و ابریشم و تمام ابریشم خود در طرح ها و رنگ های مختلف مزین نمودند. اکثرا ذینفعان خوشه فرش دستبافت قم در سالن های خلیج فارس، سالن 38، سالن 8 و 9، و سالن 6  مشغول به فعالیت بودند.
علاوه بر این دفتر توسعه خوشه فرش دستبافت قم نیز در این دوره از نمایشگاه با شرکت در غرفه اختصاصی خوشه های فرش دستباف کشور(سالنc25) به منظور معرفی دستاوردهای خود و همچنین تعامل بیشتر با مرکز ملی فرش ایران، به فعالیت خود ادامه داد. علاوه بر خوشه فرش قم، استان های دیگر اعم از خراسان رضوی، گلستان، شیراز  و کرمان نیز در این غرفه حضور داشتند.

از دیگر رویداد های مهم خوشه فرش دستباف قم در این دوره از نمایشگاه حضور ویژه گروه فرش تیمچه در غرفه اختصاصی (سالن 38- غرفه 24) با هدف معرفی فرش دستبافت قم بود. گروه تیمچه با حضور جمعی از بزرگان و برترین هنرمندان تولید کننده خوشه فرش دستبافت قم در اردیبهشت ماه1393 تشکیل شده است. این گروه که با همراهی دفتر توسعه خوشه فرش دستبافت قم، اتحادیه صادر کنندگان فرش دستبافت قم، اتحادیه بافندگان،تولید وفرش فرش دستباف قم، انجمن هنرمندان طراح و نقاش فرش دستبافت قم و شورای کارشناسی دستمزد فرش دستبافت قم شکل گرفته، در این دوره از نمایشگاه فرش برای اولین بار در غرفه اختصاصی آغاز به کار کرده است.
از جمله اهداف گروه تیمچه معرفی هنر- صنعت فرش دستبافت قم، استفاده از بستر فضای مجازی برای نمایش و فروش قالیهای اصیل قم، مشتری مداری و تحویل کالا در حداقل زمان ممکن، ارائه خدمات پس از فروش و ارائه شناسنامه معتبر برای هر قالی ارائه شده در گروه و تایید اصالت قالی می باشد.

بازدید دکتر سلیمانی از غرفه خوشه های فرش دستباف کشور
معاون صنايع كوچك سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران، دکتر سلیمانی روز یکم شهریور ماه طی بازدید از نمایشگاه فرش از غرفه خوشه های فرش دستباف کشور نیز بازدید نمود.
دکتر سلیمانی با اشاره به فعالیت های مثبت و موفق خوشه های فرش دستبافت کشور ابزار داشت: حضور خوشه های فرش دستبافت کشور به خصوص حضور دفتر توسعه خوشه فرش دستباف قم در این نمایشگاه به منظور معرفی دستاوردهای خود و انجام امور دبیرخانه خوشه های فرش دستباف کشور در حفظ و اعتلای جایگاه فرش دستباف هر منطقه موثر بوده است.
وی در ادامه بیان کرد: مشارکت و همکاری خوشه های فرش دستبافت کشور و حضور و گرد همایی آن ها در غرفه اختصاصی در این دوره از نمایشگاه و بهره گیری از تجربیات یکدیگر، و همچنین تعامل بیشتر با مرکز ملی فرش ایران عاملی مهم برای توسعه خوشه های فرش کشور می باشد.  

بازدید حمید کارگر از غرفه گروه تیمچه
رییس مرکز ملی فرش ایران روز هفتم شهریور از غرفه تیمچه بازدید کرد. کارگر با اشاره به فعالیت های روز افزون خوشه فرش دستبافت قم و حضور چشمگیر آن ها در نمایشگاه فرش، تشکیل این گروه در حوزه فرش دستباف را برای اولین بار در ایران مهم دانست و گفت:  گرد همایی، مشارکت و همکاری اعضاء خوشه فرش دستباف قم اعم از تولید کنندگان و صادر کنندگان قم که از برترین هنرمندان کشور در حوزه فرش دستباف هستند، بهترین روش برای حفظ و اعتلای هنر-صنعت فرش دستباف ایران به ویژه قم می باشد.
طی بازدید کارگر از غرفه تیمچه، سایت طراحی شده گروه تیمچه نیز توسط وی مورد بررسی قرار گرفت، و در مورد مهم ترین اهداف گروه تیمچه بحث و گفتگو شد. کارگر از طراحی چنین سایتی برای معرفی و ارائه دستبافته های اصیل قم در جهان استقبال ویژه کرد و از طرف مرکز ملی فرش ایران در راستای پیشبرد اهداف گروه تیمچه، قول مساعدت و همکاری داد.

جلسه اعضاء تیمچه در حاشیه نمایشگاه
در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه فرش دستباف ایران، روز 6 شهریور ماه اعضاء تیمچه که تاکنون شامل 11 نفر از تولیدکنندگان برتر فرش قم میباشند طی جلسه ای به بحث و گفتگو نشستند.
در این جلسه صحبت هایی در مورد برنامه های آتی گروه تیمچه، توسط اعضاء صورت گرفت و فعالیت های گروهی از قبیل افزایش تبلیغات و بازاریابی به منظور شناسائی بازارهای جدید و توسعه بازارهای هدف و همچنین افزایش صادرات فرش دستباف قم و به تبع آن افزایش تولید و اشتغال در این خوشه، بیش از پیش مهم شمرده شد.
در ادامه هر یک از اعضاء گروه تیمچه، نظرات و پیشنهادات خود را در رابطه با چگونگی گسترش و توسعه گروه بیان کردند و  مشارکت در نمایشگاه های داخلی و خارجی و همچنین ایجاد یک مرکز عرضه فروش مشترک در داخل و خارج کشور را از مهم ترین برنامه های آتی گروه تیمچه دانستند.

تور صنعتی اعضاء خوشه فرش دستبافت قم از نمایشگاه
خلاصه بازدیدها
- سالن مرکز ملی فرش ایران:
 مرکز ملی فرش ایران در این نمایشگاه، با یک سالن اختصاصی (سالن شماره 27) پذیرای بازدیدکنندگان بود. در بخشی از این سالن، فرش های ارائه شده برای پنجمین جشنواره ملی فرش برتر، عرضه شده بود و در بخش دیگری از آن همنشینی فرش و دکوراسیون و نمایش فرآیند تولید فرش، به عرصه دید عموم گذاشته شده بود. معاونت های آموزش و تحقیقات و تولید مرکز ملی فرش ایران در این سالن استقرار یافته بود و کارگاه نقاشی کودکان با موضوع فرش راه‌اندازی شده بود.

- غرفه شرکت بوریا
شرکت بوریا به عنوان یک شرکت  تولید و پشتیبانی نرم افزارهای طراحی در زمینه فرش فعالیت دارد. این شرکت به عنوان BDs آموزش در زمینه طراحی با خوشه فرش دستباف در ارتباط می باشد.

- غرفه خوشه های فرش دستباف کشور
5 خوشه از استان‌های قم، گلستان، فارس، کرمان و خراسان رضوی در غرفه اختصاصی خوشه‌های فرش دستباف حضور داشتند.
دفتر توسعه خوشه فرش دستباف قم نیز به منظور معرفی دستاوردهای خود و انجام امور دبیرخانه خوشه‌های فرش دستباف کشور، همچنین تعامل بیشتر با مرکز ملی فرش ایران، اعضاء خوشه و شرکت‌های ارائه دهنده خدمات تخصصی مشاوره در این نمایشگاه غرفه‌ای مشترک با دفتر توسعه خوشه‌های فرش گلستان، فارس، کرمان و خراسان رضوی (سالن تشکلها 25C) داشت. در مدت برگزاری نمایشگاه، عاملین و کمک عاملین توسعه ضمن ارائه دستاوردهای خود به بازدیدکنندگان در مورد تعاریف خوشه و فعالیت‌های انجام شده و در دست اجرای این خوشه‌ها توضیحاتی ارائه می نمودند.

- غرفه‌های دانشگاه‌های هنر تبریز، اصفهان، تهران، دانشگاه پیام نور تهران، تبریز و یزد، دانشگاه جامع علمی کاربردی
در این غرفه‌ها دانشگاه‌های مختلف کشور، به ارائه آخرین نقشه‌ها، طرح‌ها و دستاوردهای فرش دستباف دانشجویان و هنرجویان خود پرداخته بودند.
  
- غرفه نرم افزار طراحی نقش ساز
شرکت نقش ساز به عنوان یک شرکت  تولید و پشتیبانی نرم افزارهای طراحی در زمینه فرش فعالیت دارد. این شرکت در واقع رقیب اصلی شرکت بوریا می باشد.

- غرفه شرکت ایده ورزان سیستم
این شرکت با نظارت و بودجه مرکز ملی فرش در حال راه اندازی 50 سایت پایلوت در زمینه های مختلف کاری فرش دستباف با امکان سفارش پذیری می باشد.

- غرفه شرکت بازبین فرش ایرانیان
این شرکت به صدور گواهی هویت برای فرش های ایرانی با تضمین شرکت بین المللی S.G.S می پردازد.

در ادامه از غرفه اتحادیه تعاونی‌های فرش دستباف قم و غرفه‌های تولیدکنندگان منتخب استان قم از جمله آقایان رجبیان، احمدی، بهرامی، ارمی، محمدبیگی، میرمهدی، بیگدلی، بلندیان و ... و غرفه‌های سایر استان‌ها بازدید به عمل آمد و در مورد نمایشگاه و برنامه‌های آتی دفتر توسعه خوشه، بحث و تبادل نظر شد.
 
- غرفه گروه تیمچه
در پایان اعضای تور از غرفه تیمچه در سالن میلاد (غرفه 24) بازدید به عمل آورده و با سایت تیمچه و چگونگی تشکیل این گروه آشنا شدند.

پنجمین جشنواره فرش برتر:
آیین پایانی پنجمین جشنواره فرش برتر، چهارم شهریور با حضور معاون توسعه مدیریت، منابع و امور استان‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه فرش دستباف برگزار شد. اين رويداد كه به صورت يك رويداد ملي در عرصه فرش دستباف كشور تجلي مي¬کند هر ساله اهميت بيشتري مي¬يابد و اقبال هنرمندان به شركت در جشنواره تاييدي بر جايگاه خوب اين واقعه هنري است.
پیش از این مركز ملي فرش از تمامی تولیدکنندگان، بازرگانان، فروشندگان، نهادهای رسمی و غیر رسمی فعال در فرش دستباف برای شرکت و پربارتر ساختن جشنواره و دستیابی به هدف هرچه کیفی‌تر شدن تولیدات فرش دستباف کشور دعوت به عمل آورد.
این دوره از مسابقه در دو گروه کلی فرش‌های معاصر (فرش‌های زیر 40 سال قدمت) و فرش‌های قدیمی (فرش‌های بالای 40 سال قدمت) به صورت مستقل برگزار شد. در این مراسم فرش های برگزیده این جشنواره از سوی هیات داوران انتخاب شد و یکی از فرش‌های برتر منتخب مردم با حضور مدیران مرکز ملی فرش ایران و برخی مقامات وزارت صنعت، معدن و تجارت در پایان نمایشگاه به عموم مخاطبان معرفی خواهد شد.
شایان ذکر است؛ فرش های برتر پنجمین جشنواره فرش برتر در حال حاضر با نمایش 61 تخته فرش منتخب اولیه داوران در سالن 27 بیست و چهارمین نمایشگاه فرش دستباف به نمایش گذاشته شده است. این تعداد فرش از میان 183 تخته فرش شرکت کننده در رقابت انتخاب شده‌اند.
در ابتدای این مراسم محسن حسن زاده، معاون تولید مرکز ملی فرش ایران به ارائه سخنرانی پرداخت و با تبریک میلاد امام هشتم شیعیان گفت: «جشنواره فرش برتر با هدف آشنایی مردم با فرش های اصیل و مرغوب و همچنین تشویق و ترغیب تولیدکنندگان و فروشندگان به تولید و عرضه فرش‌های با کیفیت برگزار شده است. در سالن 27 نمایشگاه، موزه ای موقت از بهترین آثار ارائه شده به جشنواره در محیطی زیبا و در شأن فرش ایران برپا گردیده است.» همچنین از انجمن علمی فرش که این برنامه را با همکاری مرکز ملی فرش ایران برگزار کرد تشکر کرد.
 
در ادامه برنامه ابراهیم عزیزی، قائم مقام مرکز ملی فرش حضور همسر شهید رواقی، مدیر عامل سابق شرکت ملی فرش ایران در آئین اختتامیه این جشنواره را تبریک گفت و از علی یزدانی، معاون توسعه مدیریت، منابع و امور استان‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت دعوت کرد تا در این مراسم به ارائه سخنرانی بپردازد.
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت با بیان اینکه فرش‌های ایرانی همگی برتر و قابل تقدیر هستند، افزود: بافندگان فرش دستباف با بندبند جسم و جانشان در ماه های متمادی به بافت فرش اقدام می کنند؛ چرا که تولید فرش دستباف مانند تولید صنعتی نیست که مواد اولیه به خط تولید داده و در انتها محصول از آن دریافت شود. بلکه از نوع تولیدی است که با ایثار جان و دست و چشم و ذهن و همه اعضای بدن به ثمر می نشیند.
در ادامه از اعضای هیئت داوران شامل رضا الله داد، ابوالفضل رجبیان، علی میرزازاده، محمدرضا مباشری، علیرضا نوروزی، صمد منجم، فرانز.تن.الکت لر و نیز همسر شهید رواقی دعوت شد تا به روی صحنه بیایند و جایزه نفرات برتر را اهدا کنند. همسر شهید رواقی با اشاره به دغدغه های این شهید در حوزه فرش گفت: «بعد اقتصادی فرش یکی از دغدغه های این شهید بزرگوار بود، ولی آنچه بیش از همه برای ایشان مهم بود رسیدگی به زندگی قشری ضعیف و زحمتکش به نام کارگران در حوزه فرش بود. ایده ایشان این بود که بایستی کارگران نیز در سود کارگاه های فرش سهمی داشته باشند و صرفاً مزدبگیرانی معمولی نباشند.»
در ادامه از برگزیدگان بخش های مختلف این جشنواره دعوت شد تا به روی سن بیایند و جایزه خود را از دست هیئت داوران دریافت کنند. اسامی برگزیدگان به شرح زیر است:
1- در گروه فرش های معاصر،در محور فرش های عشایری کلاسیک، آقای رضا بختیاری، برای فرش سراسر دهن اژدری
2- در گروه فرش های معاصر،در محور فرش های گبه عشایری، آقای فیروز شاطرپور، برای فرش گبه
3- در گروه فرش های معاصر، در محور فرش های کلاسیک شهری باف کمتر از 54 گره در 10 سانتی متر، آقای رضا عرب، برای فرش افشان
4- در گروه فرش های معاصر، در محور فرش های کلاسیک شهری باف بین54  تا 77 گره در10 سانتی متر، آقای آرش حیدریان،برای فرش باغی
5- در گروه فرش های معاصر، در محور فرش های کلاسیک شهری باف بیشتر از 77 گره در 10 سانتی متر،آقای احد عظیم زاده، برای فرش قره باغی
6- در گروه فرش های معاصر، در محور فرش های تمام ابریشم، آقای مسعود محمد بیگی، برای فرش کهکشان
7- در گروه فرش های معاصر، در  محور فرش های مدرن، زر بافت، تصویری و...، آقای محمود نوری کوپایی، برای فرش گره چینی و گچ بری
8- در گروه فرش های قدیمی، در محور فرش های روستایی، آقای مهرداد آقا محمد صادق، برای فرش گلفرنگ حیوانی
9- در گروه فرش های قدیمی، در محور فرش های کلاسیک شهری باف، آقای عباس نیشابوری، برای فرش راور کرمان.
دو تن از این برگزیدگان به نام های آقای مسعود محمد بیگی و آقای محمد نوری کوپایی از خوشه فرش دستباف قم بودند.

اختتامیه نمایشگاه بین المللی فرش
بیست و چهارمین نمایشگاه فرش دستباف با همه رویدادها و بازدیدهایش هفتم شهریور به پایان رسید و برگ زرین دیگری به دفتر رخدادهای هنر ـ صنعت فرش دستباف افزود؛ تلاش هایی که مهر تایید وزیر صنعت، معدن و تجارت را با ذکر عبارت "چیزی جز زیبایی در این نمایشگاه ندیدم" با خود در پی داشت.
بیست و چهارمین نمایشگاه فرش دستباف آنقدر رویدادهای مختلف فرهنگی و هنری با خود در پی داشت که به جرات می توان آن را یکی از فرهنگی ترین نمایشگاه های فرش دستباف در طول سال های گذشته دانست. اگرچه به اذعان همه فعالان عرصه تولید و تجارت فرش دستباف، جنبه تجاری نمایشگاه بیست و چهارم فرش نیز از نمایشگاه‌های قبلی غنی‌تر بود، اما توانست تقاضای تقویت جنبه های هنری و فرهنگی علاقه مندان این هنرـصنعت را پاسخ گوید؛ به ویژه دانشجویان و هنرمندان علاقه مند به طرح و نقش های زیبای اصیل و مدرن فرش ایرانی که در این نمایشگاه هم فعالیت های علمی، فرهنگی و هنری خود را ارایه دادند و هم از هنرنمایی های استادان برجسته هنر ـ صنعت فرش لذت بردند.

گزارش دوره آموزشی مهارتهای تجارت خارجی فرش دستبافت قم

زمان برگزاری: 18/03/1394، 25/03/1394، 05/05/1394 ، 13/05/1394
مدت زمان دوره: 4 جلسه 9 ساعته
محل برگزاری: سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم، سالن مسعود
گزارش دوره:
با توجه به اینکه هنر صنعت فرش دستبافت کشور نیازمند استفاده از علوم و فنون روز و یا حداقل انتقال تجربیات افراد به یکدیگر است، برگزاری دوره های آموزشی برای فعالان فرش دستبافت قم ملزم گردید.
از آنجا که یکی از اهداف پروژه های دفتر توسعه خوشه فرش دستبافت قم آموزش و یادگیری اصولی صادرات و تجارت بین المللی به فعالان خوشه و ارتقای توانمندی¬های آنان در این حوزه می باشد، دوره آموزشی مهارت‌های تجارت خارجی فرش دستبافت قم ویژه تجار و تولیدکنندگان فرش دستبافت قم با همکاری چند جانبه مرکز ملی فرش ایران، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم، مرکز آموزش بازرگانی استان قم، شرکت شهرکهای صنعتی استان قم و دفتر توسعه خوشه فرش دستباف قم با حضور جمعی از فعالان خوشه فرش دستبافت قم برگزار گردید.
دوره مذکور در 4 جلسه 9 ساعته با تدریس دکتر مهرداد صحرایی متخصص، مشاور و مدرس بازرگانی بین الملل و استاد کمالی اردکانی عضو هیئت علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی و رایزن سابق بازرگانی ایران در چین ، در سالن مسعود سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم برگزار شد.


 جلسه اول:18/3/1394

بخش اول این جلسه، از ساعت 8:00 با موضوع مهارت های جامع بازرگانی بین الملل با تدریس آقای دکتر صحرایی آغاز شد. در ابتدای جلسه، تعریف صادرات و انواع آن به شرکت کنندگان توضیح داده شد و آنان به طور کلی با مبانی صادرات به طور صحیح آشنا شدند. در ادامه، استراتژی های ورود به بازار های بین المللی بیان گردید.
در بخش دوم نیز ساعت 10:30 بعد از استراحت کوتاه، مقررات تجارت بین الملل ( Incoterms)، تعهدات و مسئولیت های خریداران و فروشندگان در مسایل حمل و نقل در معاملات بین المللی  به شرکت کنندگان تدریس شد.

بخش سوم این دوره نیز از ساعت 13:30 بعد از نماز و ناهار، آغاز گردید. در این بخش خلاصه بازاریابی و فروش ، نحوه ی شروع کار بازاریابی داخلی و خارجی و مراحل عملیاتی صادرات نیز آموزش داده شد. علاوه بر این در بخشی از این جلسه بحث و گفتگو  به صورت پرسش و پاسخ بین استاد و شرکت کنندگان انجام گردید.
ساعت 17:00، این جلسه از دوره آموزشی مهارت های تجارت خارجی فرش دستبافت قم به پایان رسید.

جلسه دوم: 25/3/94

      جلسه دوم این دوره، از ساعت 8:00  با سخنرانی آقای محمدی چهر، معاون صنعت، معدن و تجارت استان قم آغاز شد.
ایشان ضمن خیر مقدم خدمت اساتید محترم و اعضاء خوشه فرش دستبافت قم، ارتقای مهارت های صادرات و تجارت بین الملل در این دوره های آموزشی را مهم دانست و با بیانی از علت تمرکز روی بازار فرش دستبافت چین، از اعضاء خوشه برای همکاری با یکدیگر و ایجاد تشکل ها و کنسرسیوم های موثر جهت ورود به بازار کشور چین دعوت به عمل آورد.
بخش اول این جلسه از دوره آموزشی ساعت 8:30  با موضوع راه کار های علمی و موثر فعالیت در بازار چین با تدریس آقای کمالی اردکانی آغاز شد. در ابتدای جلسه، توضیح کلی در مورد کشور چین، جمعیت، ویژگی های فرهنگی و اجتمعاعی و همچنین اطلاعاتی در مورد درآمد سرانه این کشور و تجارت خارجی چین با جهان به شرکت کنندگان داده شد و آنان به طور کلی با کشور هدف آشنا شدند. در ادامه نیز توضیحاتی در مورد چگونگی رابطه ایران و چین، مبادلات تجاری بین دو کشور، پتانسیل های صادرات به چین و توسعه صادرات فرش دستبافت به این کشور بیان گردید و در مورد فرصت های خوبی که برای ورود به بازار هدف وجود دارد بحث و گفتگو شد.


 
بخش دوم این جلسه ساعت 10:30 بعد از استراحتی کوتاه، با بیان مهمترین اقدامات ترویجی معرفی فرش دستبافت ایران در بازار چین در 5 سال گذشته و دستاوردهای آن آغاز گردید. سپس آفات حضور در بازار چین بیان شد و پیشنهاداتی نیز از طرف آقای کمالی برای حضور در این بازار ارائه گردید.
بحث بعدی در این جلسه، وارادات و چگونگی آن و دسترسی به تولیدکنندگان چینی بود که در این بخش هشدار های لازم جهت تجارت با شرکت های چینی نیز داده شد و در نهایت اطلاعاتی نیز در مورد فرهنگ چینی ها و علایق و ویژگی های رفتاری آنان بیان گردید.
 
و در پایان این بخش از دوره، آقای کمالی اردکانی،  خبری از انتشار کتاب جدید با عنوان «تجارت با چین» با تالیف مسعود کمالی اردکانی به شرکت کنندگان داد و با آرزوی موفقیت برای تمامی تجار و تولیدکنندگان آموزش خود را به پایان رساند.
بخش سوم این جلسه از دوره آموزشی از  ساعت 13:30 بعد از نماز و ناهار، با تدریس آقای صحرایی آغاز گردید. در ابتدای این بخش ایشان مروری بر درس گذشته داشتند و سپس آغاز به آموزش ادامه درس جلسه گذشته کردند.
در این قسمت به طور کلی نحوه تنظیم قرارداد یا پیش فاکتور استاندارد با ذکر مثال برای تمامی قسمت های آن، آموزش داده شد و در نهایت  شیوه پرداخت نیز بیان گردید. 
ساعت 17:00، جلسه دوم از دوره آموزشی مهارت های تجارت خارجی فرش دستبافت قم به پایان رسید.

       جلسه سوم: 05/05/94 

      جلسه سوم این دوره، از ساعت 8:30 با موضوع اصول و فنون مذاکرات بین المللی با تدریس استاد مهرداد صحرایی آغاز شد. در بخش اول، ابتدا در مورد مهارت های جامع بازرگانی بین الملل صحبت شد و از میان مهارت های ذکر شده اصول و فنون مذاکرات مورد بحث و گفتگو قرار گرفت. درباره این موضوع به تعریف کلی از مذاکره و انواع آن پرداخته شد. سپس ضرورت برگزاری مذاکره در معاملات خارجی و انواع روش های مذاکره و همچنین ویژگی های مذاکرات اصولی و غیر اصولی شرح داده شد. در ادامه شرکت کنندگان به طور کلی با مذاکره و انواع آن آشنا شدند و گفتگو هایی در این باره میان آنها و استاد به صورت پرسش و پاسخ صورت گرفت.

بخش دوم این جلسه بعد از پذیرایی و استراحتی کوتاه ساعت 10:30 آغاز و تا ساعت 13:00 ادامه داشت. در این بخش مهارت ها و ویژگی های لازم جهت موفقیت در مذاکرات، باید ها و نباید ها، تدبیر، شگرد و ترفند در مذاکرات و همچنین مختصری از چگونگی و اصول زبان بدن در مذاکرات و همچنین در فروش، خدمت شرکت کنندگان بیان گردید.
بخش سوم این جلسه بعد از نهار و نماز ساعت 14:00 آغاز شد. در این بخش در مورد دوره های مذاکرات، اقدامات و تمام مراحل انجام کار در یک مذاکره از نظر مقطع زمانی شامل شروع مذاکره، مراحل میانی، تا مرحله توافق نهایی و انعقاد قرارداد و همچنین در مورد نکات و اشتباهات در اجرای قرارداد ها توضیحات لازم داده شد. 
 
بخش چهارم جلسه بعد از استراحتی کوتاه ساعت 15:30 آغاز گردید. در این بخش در مورد تکنیک ها و تاکتیک های مذاکره و چگونگی دستیابی به به مهارت های مذاکره موفق، ارتباطات و مشکلات ارتباطی در مذاکرات و در مورد بررسی تطبیقی سبک های مذاکره در جهان صحبت شد و همچنین تذکرات لازم در مورد اشتباهات و خطاهای احتمالی در مذاکرات به شرکت کنندگان داده شد.
ساعت 17:00، جلسه سوم از دوره آموزشی مهارت های تجارت خارجی فرش دستبافت قم با موضوع اصول و فنون مذاکرات بین المللی به پایان رسید.

   جلسه چهارم: 13/05/1394

      جلسه چهارم این دوره، از ساعت 8:30 با موضوع مدیریت فروش با تدریس استاد مهرداد صحرایی آغاز به کار کرد و تا ساعت 10:30 ادامه داشت. در این بخش ، ابتدا بازایابی در سه قسمت فرآیند اجتماعی، رفع نیاز و خواسته ها و فرایند مبادله و همچنین فروش در دو قسمت نقد کردن دارایی ها فردی و سازمان و فرایند اجتماعی تعریف شد. سپس در مورد مهارت های اساسی در فروش صحبت شد و پیامد های فقدان مهارت های ارتباطی نیز مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.


بخش دوم این جلسه بعد از پذیرایی و استراحتی کوتاه ساعت 10:30 آغاز و تا ساعت 13:00 ادامه داشت.  در این بخش از جلسه نقش فنون ارتباط موثر در فروش اعم از شنیدن موثر، فن سخنوری، آداب و معاشرت، زبان بدن و ... مطالبی گفته شد. سپس ویژگی های یک فروشنده خوب بیان گردید و در مورد مهم ترین ویژگی ها از قبیل  عزت نفس بالا، یادگیری دائمی، مهارت ارتباطی و اجتماعی و تسلط به فنون مذاکرات، بحث و گفتگو شد.
 
در ادامه در مورد وظایف نیروی فروش و همچنین مهم ترین وظایف مدیریت فروش صبحت شد.
بخش سوم این جلسه از ساعت 2:00 و بعد از نهار و نماز آغاز گردید. در این بخش به طور کلی در مورد عملکرد بازاریابی و فروش و همچنین در مورد عملیات فروش از زمان صدور پیش فاکتور تا دریافت پول و تحویل کالا اطلاعاتی به شرکت کنندگان داده شد. سپس انتظارات مشتری از فروش مورد بحث قرار گرفت. در بخش چهارم و پایانی این جلسه نیز تکنیک های فروش و همچنین نکاتی در مورد روانشناسی فروش بیان گردید.
ساعت 17:00، جلسه چهارم دوره آموزشی مهارت های تجارت خارجی فرش دستبافت قم به پایان رسید.

 





    

دوره آموزشی طراحی و نقاشی فرش دستبافت قم

زمان برگزاری:

5/3/1394 تا 7/3/1394 روز های سه شنبه تا پنج شنبه

محل برگزاری:

سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم، سالن مسعود

عناوین سر فصل های ارائه شده در این دوره:

آشنایی با نرم افزار بوریا
کار با نرم افزار بوریا به صورت کاربر عادی
قابلیت های نرم افزار بوریا در فرش دستبافت

گزارش دوره:

نرم افزار طراحی فرش بوریا، تخصصی ترین و منحصر به فرد ترین نرم افزار طراحی فرش است که قادر است همزمان تمامی احتیاجات طراحان حرفه ای فرش دستبافت و ماشینی را بر آورده نماید. استفاده از این نرم افزار جدید سبب میگردد تا زمان طراحی به میزان قابل توجهی کاهش یابد. همچنین با استفاده از این نرم افزار، طراحان قابلیت خلق سریعتر، زیباتر و متنوع تر طرح های فرش را به دست می آورند.
هم اکنون صد ها کاربر در بیش از  36 کشور جهان از نرم افزار طراحی فرش بوریا استفاده می نمایند که این نشان دهنده توانایی های منحصر به فرد این نرم افزار در سطح بین المللی می باشد، که با توجه به مزایای موجود در نرم افزار مذکور، آموزش و یادگیری این نرم افزار برای طراحان و نقاشان فرش دستبافت قم ملزم گردید.  
دوره مذکور در 3 جلسه 6 ساعته با مربیگری خانم مهندس علیزاده و با حضور جمعی از هنرمندان طراح و  نقاش فرش دستبافت قم و با مدیریت انجمن هنرمندان طراح و نقاش فرش دستباف قم و همکاری چند جانبه مرکز ملی فرش ایران، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم، شرکت شهرکهای صنعتی استان قم و دفتر توسعه خوشه فرش دستباف قم برگزار گردید.


جلسه اول: 5/3/94

جلسه اول، از ساعت 8:30 آغاز شد. در ابتدای جلسه، نرم افزار طراحی فرش بوریا به هنرجویان معرفی گردید و آنان با فضای این نرم افزار آشنا شدند. در ادامه، نحوه نصب و راه اندازی این نرم افزار و سپس اصول طراحی و رنگ و نقطه و ایجاد طرحی جدید با نرم افزار مذکور آموزش داده شد. ساعت 14:30 این جلسه به پایان رسید.

جلسه دوم: 6/3/94

جلسه دوم، از ساعت 8:30 آغاز گردید. در این جلسه، ویرایش طرح ها با موضوع تغییر اندازه، تغییر رجشمار با افزایش و کاهش تعداد گره ها، تغییر در طرح و نقش و رنگ و ...  و تبدیل انواع طرح ها به ابعاد مختلف (دایره، بیضی، مربع و ...)  و علاوه بر این نحوه طراحی فرش در فضای سه بعدی و تنطیم و چاپ طراحی ها به روش های گوناگون نیز آموزش داده شد.

جلسه سوم: 7/3/94

در جلسه سوم که از ساعت 8:30 آغاز گردید، ابتدا مروری بر آموزش های دو جلسه قبل شد و بار دیگر تمامی موارد ذکر شده برای هنرجویان به صورت یکجا تکرار شد. سپس پرسش و پاسخ بین هنر جویان و مربی انجام گردید و در پایان آزمون و پرسش نامه ارزیابی این دوره آموزشی که شامل سوالاتی در مورد آموزش های داده شده و نظر سنجی هنرجویان بود، برگزار گردید.

تور صنعتی کاشان

زمان برگزاری:

دوشنبه 31 فروردین1394

گزارش تور:

طبق برنامه ساعت 15:00 روز 31 فروردین  1394 حرکت از قم به سمت کاشان با حضور برخی فعالان فرش دستبافت صورت گرفت.

شرکت صنایع ابریشم رنگ کاشان

ساعت 16:00 بازدید اعضاء تور از شرکت صنایع ابریشم رنگ کاشان واقع درکیلومتر 18 جاده کاشان- قم آغاز شد.

شرکت صنایع ابریشم رنگ کاشان در حال حاضر بزرگترین واحد رنگرزی و تکمیل ابریشم در ایران است. این شرکت توانسته بیشترین تولید کنندگان فرش دستباف ابریشم را در سراسر کشور سرویس بدهد.

اکنون بیش از دویست تولید کننده فرش دستباف ( قم , تبریز, اصفهان) که از هنرمندان این کشور می باشند، از خدمات این شرکت استفاده می نمایند. بنابراین یکی از مهمترین علل بازدید از این شرکت، تولید و تکمیل نخ ابریشم و ارائه خدمات رنگرزی فرش دستبافت قم توسط این مجموعه می باشد که دفترتوسعه خوشه فرش دستباف قم این بازدید را به جهت آشنایی با شرایط و امکانات این شرکت و آشنایی با مراحل رنگرزی نخ ابریشم در راستای پیشرفت پروژه های خوشه در برنامه این تور قرار داد.


ضمن بازدید اعضای تور از این شرکت، عامل توسعه خوشه فرش دستبافت قم اهداف بازدید از این مجموعه را تشریح نموده و به بیان برنامه های در حال اجرای سال سوم  توسعه خوشه، خصوصا برنامه در حال اجرای پروژه بهبود وضع مواد اولیه و لزوم همکاری و هماهنگی و آشنایی  بیشتر اعضاء خوشه  با چگونگی تولید مواد اولیه به منظور عملیاتی شدن این برنامه ها پرداخت.


نمایشگاه طراحان و نقاشان دانشگاه فرش کاشان
ساعت 17:00 بازدید اعضاء تور از نمایشگاه طراحان و نقاشان دانشگاه فرش کاشان واقع در دانشکده هنر و معماری دانشگاه کاشان آغاز گردید. در این مجموعه  آثار طراحی ونقاشی دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد فرش دانشگاه کاشان به نمایش گذاشته شده بود. بیک زاده ضمن بازدید از این آثار به همراه اعضای خوشه، هدف بازدید از این نمایشگاه را آشنایی با طراحی فرش دستباف کاشان و همکاری دانشجویان در زمینه طراحی و نقاشی با خوشه فرش دستبافت قم اعلام کرد.


آیین بزرگداشت استاد رشتی زاده
ساعت18:00مراسم بزرگداشت استاد علی رشتی زاده اولین چهره ماندگار فرش دستبافت قم دردانشکده علوم دانشگاه کاشان برگزار گردید.
این مراسم با حضور رئیس انجمن علمی فرش ایران، رئیس پژوهشکده فرش دستبافت  کاشان، اعضاء تور دفتر توسعه خوشه فرش دستبافت قم اعم از رئیس اتحادیه و اعضاء هیئت مدیره بافندگان تولید و فروش فرش دستبافت قم، اعضاء هیئت مدیره اتحادیه صادر کنندگان فرش دستبافت قم، رئیس و اعضاء هیئت مدیره انجمن هنرمندان طراح و نقاش فرش دستبافت قم، عامل توسعه خوشه فرش دستبافت قم و برخی از اساتید گروه فرش قم و کاشان و همچنین دانشجويان فرش آغاز به کار کرد.
سخنرانی رئيس انجمن علمی فرش ايران دکتر اميرحسين چيت سازيان، آغازگر این مراسم بود. ایشان ضمن خيرمقدم به مهمانان و اساتید بزرگوار از استاد بزرگ علی رشتی زاده به عنوان پدر فرش قم و نخستین استاد کار فرش دستبافت قم نام برده و یاد ایشان را گرامی داشتند.
در ادامه محمدرضا رشتی زاده فرزند علی رشتی زاده ضمن تشکر از برگزاری این مراسم و زنده نگه داشتن یاد و خاطره این استاد گرامی، خاطر نشان کردند که استاد علی رشتی زاده اولین فردی بودند که در تولید بافت فرش ابریشم قم آغاز به کار کردند و موسس این هنر بودند و همچنین تاکید کردند که هم اکنون ما باید ادامه دهنده راه وی باشیم و در پیشرفت این هنر تلاش کنیم. در ادامه ایشان از راه اندازی و تاسیس موسسه فرهنگی هنری استاد علی رشتی زاده در شهر قم خبر دادند و از دانشجویان و فعالان فرش در این زمینه دعوت به همکاری کردند.

در بخش بعدی اين مراسم فيلمی از زندگی و سخنان ارزشمند استاد بزرگ علی رشتی زاده پخش شد.
سخنرانان بعدی این مراسم آقایان غلامرضا اخوان (رئیس اتحادیه بافندگان، تولید فروش فرش دستبافت قم)، جواد کاظمی (عضو هیئت مدیره اتحادیه صادر کنندگان قم)، رضا ارمی (تولید کننده و صادر کننده فرش دستبافت قم) و تنی چند از اساتید فرش کاشان بودند که هر کدام از این اساتید به نوبه خود فرش را یکی از بزرگترین هنرهای ایرانی شمردند و همکاری بین فعالان فرش قم و کاشان و پیوند بین این دو شهر را عامل مهم در توسعه و پیشرفت این هنر صنعت دانستند.
اين مراسم که با تلاش گروه فرش دانشگاه کاشان، انجمن علمی فرش ايران و دفتر پژوهشکده کاشان و با همکاری دفتر توسعه خوشه فرش دستبافت قم برگزار شد با تقدير از محمد رضا رشتی زاده فرزند بزرگوار علی رشتی زاده، به کار خود پايان داد.