امروز شنبه ۰۳/۹/۳

تأکید رئیس اتحادیه تعاونی های فرش دستباف روستایی قم بر استفاده فعالان فرش دستباف قم

.

رئیس اتحادیه تعاونی های فرش دستباف روستایی قم، بر استفاده اهالی و جامعه فرش از ظرفیت خوشه فرش دستباف قم تأکید کرد و یکی از ظرفیت های آن را انجام فعالیت های مشترک و گروهی دانست.

مجید اخوان در مصاحبه با دفتر توسعه خوشه فرش دستباف قم، فلسفه تشکیل اتحادیه تعاونی های فرش دستباف روستایی را هماهنگی بین تعاونی های فرش دستباف روستایی استان، انجام امور حسابداری، حقوقی، ثبتی و پیگیری امور این اتحادیه ها در اتحادیه مرکزی و پیگیری های کشوری از یک سو و از سوی دیگر تأمین مواد اولیه بصورت عمده با قیمت مناسب و با کیفیت بالا و همچنین بازاریابی و فروش تولیدات و فرش های بافته شده شرکت تعاونی ها عنوان کرد.

وی با اشاره به فعالیت حدود 500هزار بافنده در قالب تعاونی های فرش روستایی که عضو حدود 285 شرکت تعاونی هستند افزود: فعالیت اتحادیه تعاونی ها در چارچوب قانون تعاون و بخش تعاون است لذا سعی شده از استعدادها و پتانسیل های بخش تعاون در فرش دستباف نیز استفاده شود.

اخوان توسعه خوشه فرش دستباف قم را یک کار نوپا و یک ظرفیت بسیار مناسب دانست و گفت: به هرصورت می بایست اهالی و جامعه فرش از این ظرفیت استفاده کنند که این نیازمند یک سری ملزومات است. دفتر توسعه خوشه فرش دستباف قم باید با تعامل با تشکل های فرش دستباف و به منظور اینکه برند فرش قم جایگاه اصلی اش را در کشور پیدا کند، به عنوان یک حامی و یک هلدینگ نیازها و مشکلات فرش دستباف را چه در عرصه تولید و چه در عرصه صادرات و چه در بخش های مربوط به قانونگذاری مطالبه و پیگیری کند.

وی به جایگاه فرش دستباف قم و ایران در جهان اشاره کرد و اظهار داشت: در سالهای 1373 و 1374 بیش از 50 درصد صادرات غیر نفتی ما فرش دستباف بوده و در آن سالها بیش از 2 میلیارد دلار صادرات فرش داشتیم. فرش ایران در دنیا حرف اول و آخر را می زند اما متأسفانه بتدریج با کاهش ارزش پول ملی، افزایش نرخ تورم، مشکلات تحریم، نوسانات ارز، و قیمت بالای تمام شده فرش دستباف که هم ناشی از مصالح و مواد اولیه گران قیمت و هم دستمزد بالاست باعث شد که توان رقابتی ما نسبت به کشورهایی مثل هند، چین، پاکستان، ترکیه، افغانستان و... کاهش پیدا کند. در مقابل رقبا نیز با سوء استفاده از برند فرش دستباف ایرانی دنیا را قبضه کردند و موجب کاهش سهم صادرات فرش ایران شدند. فرش قم هم که به جهت نفیس بودن و فاخر بودن، حرف اول را در کشور می زند، همین موضوعات دامنگیرش است.

اخوان مهمترین مشکلات فرش دستباف قم را بحث تبلیغات و معرفی آن و مسأله نقدینگی دانست و تصریح کرد: به هر صورت بخش اعظمی از جمعیت دنیا هنوز فرش دستباف و خصوصیات و ویژگی های آن از جمله به کار رفتن مواد طبیعی اعم از ابریشم و پشم و پنبه و... و تناسب و سنخیت آن با ارگانیک بدن، را نمی دانند و علتش هم این است که بخش خصوصی مبادرت به تبلیغات سنگین و تحمل هزینه های تبلیغات نمی کند. دولت نیز باید فرش دستباف را معرفی کند. متأسفانه نگرش به فرش دستباف در حد کفپوش تنزل پیدا کرده است. از طرف دیگر یک بازار بکر داخلی داریم که با کاهش اقبال مردم به فرش ماشینی مردم کمی به فرش دستباف روی آورده اند ولی بازهم در داخل تبلیغات و معرفی درستی از فرش دستباف نداریم. بحث تأمین نقدینگی تولید فرش دستباف نیز یک معضل اساسی در عرصه تولید است.

وی در ادامه در مورد برنامه های عملیاتی خوشه فرش دستباف قم بیان داشت: باید بودجه ای در اختیار دفتر توسعه خوشه باشد هم در راستای بهبود کیفیت فرش و هم بهبود مواد اولیه (البته ما در فرش ابریشم خیلی مشکل کیفیت نداریم) مسأله دیگر، بحث اعزام هیئت های تجاری و تشکیل نمایشگاه ها و بحث تبلیغات است که همه در راستای تقویت بازاریابی فرش است، می توان در این زمینه ها به صورت خوشه ای فعالیت کرد.

رئیس اتحادیه تعاونی های فرش دستباف روستایی قم بر اعزام هیئت های تجاری به خارج از کشور در سرلوحۀ کار خوشه فرش دستباف قم تأکید کرد و گفت: وزن فرش دستباف در اقتصاد استان و صادرات استان رقم قابل توجهی است. 60-70میلیون دلار ظرفیت صادرات فرش داریم. یک پتانسیل بسیار قوی که چشمه هایی از آن در نمایشگاه قم نمودار می شود.

وی افزود: اگر برنامه ریزی دقیق باشد و طرح ها به خوبی اجرا شود، فرش دستباف گوی سبقت را از تمامی رشته هایی که فعالیت صادراتی انجام می دهند می رباید.

اخوان در پایان انجام کارهای گروهی و مشترک در خوشه را گامی مثبت دانست و اظهار داشت: مسأله تامین نقدینگی برای خرید مواد اولیه نیازمند ایجاد یک شبکه تامین مواد اولیه است.